1.- Aprovació de l'esborrany de l'acta de la sessió ordinària del Ple municipal celebrada el dia 27 de febrer de 2025.
2.- Proposta de l'Alcaldia sobre aprovació inicial del “Projecte de millora de l'eficiència energètica dels quadres d'enllumenat AC, AD, AE, AF, AG, AW, BS, BT, i BV del municipi d'Alella”.
El Ple celebrat el 27 de març va aprovar inicialment el projecte per millorar l'eficiència de 821 punts de llum situats als barris de Can Comulada, Alella de Mar i la Solaia. El projecte, que va ser aprovat per unanimitat, preveu actuar en nou quadres elèctrics, substituint els punts de llum de vapor de sodi per lluminàries de tecnologia Led. L'import previst en el projecte executiu és de 443.698 euros, dels quals l'Ajuntament només haurà de fer front al 25% de la despesa perquè l'altra 75% es finançarà a través d'una subvenció de la Diputació de Barcelona.
Aquest nou projecte s'afegeix al projecte aprovat al Ple de desembre per substituir 1.628 llumeneres per tecnologia Led. Aquest projecte està en fase de licitació per un import de més d'1,1 milions d'euros, el 75% finançat per la Diputació. Amb aquestes dues intervencions es dona un impuls definitiu a la millora i eficiència de l'enllumenat públic d'Alella: el 90% dels 3.700 punts de llum que hi ha al municipi funcionaran amb tecnologia Led. A més de l'estalvi energètic, entorn del 70% del consum actual, també es redueixen les emissions i la contaminació lluminosa.
3.- Proposta de la regidoria d'Educació i Infància sobre aprovació del conveni de col·laboració entre Generalitat de Catalunya, mitjançant el departament d'Educació i els ajuntaments d'Alella, Montgat, Tiana i el Masnou, per a la realització de programes de formació i inserció organitzats en la modalitat Pla de Transició al Treball (PTT).
El Ple va donar llum verda a la signatura del conveni de col·laboració entre la Generalitat i els ajuntaments d'Alella, Montgat, Tiana i El Masnou, segons el qual el Departament d'Educació es fa càrrec del pagament del professorat dels dos perfils professionals del Programa de Formació i Inserció (PFI-PTT) que organitzen conjuntament els quatre municipis: auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic i auxiliar d'activitats esportives. El programa s'adreça a joves de 16 a 21 anys que no han obtingut la titulació d'ESO.
4.- Moció dels grups municipals per Alella Junts – CM i Primàries Alella de suport institucional al reconeixement internacional de les seleccions nacionals de Catalunya.
A la moció s'acorda:
PRIMER.- Donar suport al sector esportiu català per la llarga història de promoció i pràctica de l'esport, així com per l'aposta que fan d'organització d'esdeveniments esportius a tot el territori català.
SEGON.- Expressar el reconeixement a la lluita històrica del sector esportiu pel reconeixement de les seleccions esportives catalanes.
TERCER.- Declarar el suport al reconeixement de les seleccions esportives catalanes per tal d'assolir la presència i reconeixement internacional que permeti a les nostres seleccions i esportistes competir internacionalment en representació de Catalunya.
QUART.- Promoure des dels ajuntaments el suport al clubs, consells esportius federacions catalanes i entitats que organitzin esdeveniment internacionals en els seus municipis.
CINQUÈ.- Demanar a les institucions catalanes, amb la Generalitat de Catalunya al capdavant, donar suport i posar ja en marxa els mecanismes necessaris per treballar pel reconeixement internacional de l'Esport Català.
SISÈ.- Traslladar el contingut d'aquest acord al Departament d'Esports de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, a l'Associació Catalana de Municipis, a la Federació de Municipis de Catalunya i a la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes.
5.- Moció dels grups municipals Primàries Alella, ERC+SxA i Per Alella Junts-CM de suport a la declaració de Prada i la Bressola en defensa del català.
A la moció s'acorda:
PRIMER.- Manifestar el suport i adhesió de l'Ajuntament d'Alella al text de la Declaració de Prada i a les accions i compromisos que s'hi proposen per revertir la situació de vulnerabilitat que pateix la llengua catalana: Això inclou parlar en català amb tothom, consumir i gaudir de cultura i entreteniment en llengua catalana, ser agents actius en la creació i transmissió de consciència lingüística, col·laborar amb entitats de defensa de la llengua i enfortir les xarxes veïnals locals perquè incorporin el català com a llengua de comunicació. Totes aquestes accions i més es poden consultar a la pàgina web declaraciodeprada.cat.
SEGON.- Instar el Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya, i les altres institucions competents a aplicar amb fermesa les mesures proposades en la “Declaració de Prada” especialment aquelles relacionades amb la defensa dels drets lingüístics dels ciutadans, la protecció del català en l’àmbit digital, la promoció del català en l'educació, l’ús habitual de la llengua i totes aquelles mesures que des de les administracions catalanes treballin per la seva preservació, promoció i normalització.
TERCER.- Continuar i intensificar l’ús del català en tots els àmbits d'actuació municipal, i incrementant la promoció del català al nostre municipi, de forma transversal, reforçant les polítiques de promoció lingüística en l’àmbit local i col·laborant amb entitats i institucions per fomentar la llengua catalana al nostre municipi.
QUART.- Manifestar el suport explícit de l'Ajuntament d'Alella a la Bressola, que ha esdevingut un referent de l'activisme cultural i polític essencial per la defensa i la recuperació de la llengua i la identitat catalanes a la Catalunya Nord.
CINQUÈ.- Donar trasllat d'aquests acords a la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, als Ajuntaments de la comarca, a la Universitat Catalana d'Estiu, a la Plataforma per la llengua, als components de la Declaració de Prada, a la Bressola, a l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació de Municipis per la Independència.