08328 Alella
Tel. 935552339 - WhatsAPPAlella 644194474
alella.ajuntament
NIF. P0800300F
Del 15 de març al 15 d'octubre no es pot encendre foc en terreny forestal, poblats o no per espècies arbòries, ni en la franja de 500 m que l'envolta. Aquesta prohibició entra en vigor en un any en què Catalunya encara no ha sortit de la situació de sequera i hi ha masses forestals i arbres morts per la manca d'aigua que incrementen el risc d'incendi en el període estival. Les pluges que caiguin des d'ara fins a l'inici de juny seran determinants per poder disposar d'una radiografia més real de com es pot afrontar la nova de la campanya d'incendis forestal, segons informa el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.
Aquest any la prohibició entra en vigor amb una nova plataforma d'autoritzacions més precisa de les activitats amb risc d'incendi forestal que es vulguin dur a terme, que inclou una localització amb mapa. L'antic programa va estar vigent quinze anys i calia adaptar-lo als nous entorns informàtics i a les eines actuals, a fi de poder fer un salt endavant i tenir més control sobre les activitats més susceptibles de poder acabar originant un incendi forestal.
Entre les millores que ofereix la nova plataforma hi ha la identificació digital de les persones que hi entren amb una pantalla d'entrada simplificada en què, un cop s'hi ha entrat una vegada, es guarden les dades de la persona sol·licitant i no cal tornar-les a introduir, llevat que es vulguin modificar. La digitalització sencera del procediment compleix dos objectius: d'una banda, la informació automàtica sobre la presentació de la sol·licitud i la seva acceptació i, de l'altra, una major rapidesa en la resolució i la comunicació de la resolució.
El fet que s'hi incorpori un mapa permet ubicar i actualitzar contínuament les activitats amb risc d'incendi, cosa que facilita la tasca que duen a terme els cossos de vigilància.
Cal una autorització per fer activitats amb risc d'incendi forestal
Les activitats amb risc d'incendi forestal són aquelles accions o pràctiques que poden desencadenar un incendi en zones forestals o altres àrees naturals. A més, involucren la generació de foc, deflagracions o espurnes en entorns propicis per a la propagació dels incendis, i requereixen supervisió i precaució per prevenir afectacions ambientals i protegir la seguretat pública. Aquestes activitats poden ser focs d'activitats d'esbarjo, fogueres i barbacoes, cremes de residus vegetals i activitats pirotècniques, entre d'altres.
La crema de restes forestals necessita autorització de la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi tot l'any.
Les sol·licituds d'aquestes activitats es poden tramitar per internet, mitjançant el nou FORMULARI, presencialment, a les oficines comarcals que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té desplegades pel territori. Aquestes oficines tenen l'encàrrec d'ajudar la ciutadania en l'adaptació al nou programa d'autoritzacions i el seu personal serà l'encarregat de donar suport presencial i dur a terme la tramitació digital en cas que sigui necessari.
La prohibició de fer foc, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. La norma regula que en els terrenys forestals, poblats o no d'espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.
Activitats amb risc d'incendi
![]() | Activitats amb risc d'incendi Fitxer: activitats_amb_risc_d_incendis.pdf Format: Acrobat-PDF |
Podeu consultar el mapa de perill d'incendis forestals en aquest https://www.gencat.cat/medinatural/incendis/mapaperill/ o bé mitjançant el telèfon d'atenció ciutadana (012).
Des de l'any 2023 està en vigor el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) que recull les accions i mesures preventives davant de situacions de risc, com incendis, aiguats, ventades, nevades o pandèmies. Podeu consultar les recomanacions en cas d'incendis a alella.cat/duprocim.
Franja de protecció també en les edificacionsL'Ajuntament ha enviat cartes a una vintena de propietats situades en sòl no urbanitzable per recordar la modificació del plànol de delimitació de les franges de prevenció d'incendis aprovada pel Ple el 24 de juliol. Aquest canvi dona compliment a la nova normativa de prevenció d'incendis, per la qual s'amplia la franja de protecció de 25 metres als nuclis urbans, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta.
Fins ara aquesta franja de protecció només afectava l’àrea de 25 metres de perímetre de les urbanitzacions, on des de 2005 s'hi ha fet actuacions periòdiques de tractament de la vegetació per reduir el risc d'incendis.
A la carta es recorda les feines que cal fer en les masses d'arbrat adult i les zones amb matollar, bosc de rebrot o arbrat jove i es demana a les persones propietàries que en els propers mesos, i sempre abans del mes de juny, quan comença l’època de màxim risc d'incendis, duguin a terme les actuacions de tractament necessàries per fer el manteniment de les franges. No es tracta, en cap cas, de tallar tota la vegetació existent, sinó de complir els paràmetres que estableix la normativa.
Alella és un municipi d'alt risc d'incendi i, per tant, per la seguretat de tothom s'han de prendre les màximes mesures preventives possibles per evitar que es produeixin incendis forestals. En cas de dubte es pot contactar amb la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat a alella.sost@alella.cat.
Podeu consultar els plànols de delimitació de franges a la pàgina alella.cat/prevencioincendis