Portada|Educació|Jornades Ferrer i Guàrdia d'Innovació Educativa
 
Versió per imprimir
Jornades Ferrer i Guàrdia d'Innovació Educativa
X Jornades Ferrer i Guàrdia
L'Ajuntament d'Alella organitza des de l'any 2002 les Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d'Innovació Educativa, una iniciativa que pretén facilitar i promoure un espai de debat, reflexió i intercanvi d'experiències sobre el món educatiu obert als diferents sectors que intervenen en aquest àmbit. Les jornades van néixer coincidint amb el centenari de l'Escola Moderna fundada pel pedagog alellenc Francesc Ferrer i Guàrdia.

XIII Jornades d'Innovació Educativa Francesc Ferrer i Guàrdia “Educació i intel·ligència artificial: aprendre en temps d'algoritmes"  

15 i 16 d'octubre de 2025 Alella

 


DIMECRES 15/ 10. Cervell, aprenentatge i IA

Teatre Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella

  • 17.30 a 18 h - Inauguració institucional

Presentació a càrrec de la Sra. Gemma Grau i Huelves, regidora d'Educació i Infància de l'Ajuntament d'Alella.

Inauguració a càrrec del Sr. Jordi Serarols Boada, subdirector general de Recerca i Cultura Digital.

Benvinguda institucional a càrrec del Sr. Marc Almendro i Campillo, alcalde d'Alella.

  • 18 a 19.30 h - El cervell que aprèn: neurociència, emocions i intel·ligència artificial.

El Dr. David Bueno ens convida a descobrir com funciona el cervell quan aprèn, i com factors com l'atenció, la motivació o les emocions hi tenen un paper essencial. A partir dels coneixements de la neurociència, reflexionarem sobre com la intel·ligència artificial pot influir en aquests processos i com assegurar que la tecnologia no substitueixi allò que ens fa humans: l'empatia, les relacions i el pensament crític. Una visió integradora per repensar l'educació des d'una base científica i humana.

Entrada gratuïta, però cal inscripció prèvia a través del FORMULARI abans del 3 d'octubre de 2025 i fins a exhaurir places. Obert a tot el públic.

 


DIJOUS 16/10. IA a les aules i a la comunitat educativa.

A la sala d'actes de l'Institut d'Alella.

  • 17.30 a 18.30 h – Impacte de la IA en l'educació: què cal saber?

Conferència per entendre com la intel·ligència artificial està transformant el món educatiu. Es parlarà d'usos habituals, del seu potencial, riscos i dilemes ètics, amb exemples pràctics i propostes per a un ús responsable. A càrrec del Miquel Àngel Prat, expert en tecnologia educativa i divulgador.

  • 18.30 a 20 h – Tallers simultanis

Tres opcions pràctiques per explorar la IA aplicada a l'aprenentatge:

1. Recursos i estratègies amb IA – Descoberta d'eines útils i formes d'aplicar-les de manera creativa i ètica. A càrrec del Sr Miquel Àngel Prats. doctor en Pedagogia, professor i investigador en tecnologia educativa a la Universitat Ramon Llull (Blanquerna), especialitzat en competència digital docent i innovació pedagògica.

En aquest taller es descobriran eines educatives basades en IA, aprenent a dissenyar activitats que fomentin el pensament crític i la creativitat de l'alumnat i dels nostres fills i filles. També es debatrà com adaptar les pràctiques educatives per garantir un ús segur, inclusiu i ètic d'aquestes tecnologies.

2. Avaluar amb IA – Com millorar processos d'avaluació amb tecnologies intel·ligents de manera justa i eficient a càrrec de Christian Negre. Formador i expert en tecnologia educativa i gamificació, professor en màsters de la Universitat de Barcelona i Blanquerna (URL).

Aquest taller ofereix recursos i estratègies per integrar la intel·ligència artificial en els processos  d'avaluació. Explorarem com eines com CoRubrics, generadors de feedback i sistemes d'anàlisi automatitzada poden millorar l'eficiència, la personalització i la coherència de l'avaluació. Reflexionarem també sobre els límits i criteris ètics per garantir una avaluació justa, transparent i centrada en l'aprenentatge.

3. L'art del prompting – Tècniques per comunicar-se millor amb la IA i obtenir respostes rellevants en contextos d'aprenentatge a càrrec d'Elena Sofía Ojando. Professora i investigadora en tecnologia educativa a la Universitat Ramon Llull (Blanquerna), especialitzada en competència digital docent i innovació metodològica amb TIC.

Dominar l'art de formular bons prompts és clau per aprofitar el potencial educatiu de la intel·ligència artificial. En aquest taller, els participants aprendran a crear instruccions clares i creatives per guiar la IA cap a respostes útils i pertinents en contextos docents. Experimentarem amb diferents tipus de prompting i analitzarem bones pràctiques per fomentar l'autonomia, la reflexió crítica i l’ètica digital dels alumnes.

Els tallers són gratuïts, però cal inscripció prèvia a través del FORMULARI abans del 3 d'octubre de 2025 i fins a exhaurir places indicant a quin taller assistireu. Obert a tot el públic. Cal portar un dispositiu amb connexió a internet.

 


DISSABTE 18/10. Itinerari “Ferrer i Guàrdia a Alella”.

Diferents punts del municipi

Un recorregut a peu pels indrets de la població relacionats amb la vida del pedagog a partir d'una proposta del col·lectiu Cerquem les Arrels.

Durada prevista 1 h i mitja amb inscripció prèvia.

 


A qui van dirigides les Jornades?

Les Jornades pretenen facilitar i promoure un espai de debat, reflexió i intercanvi d'experiències  sobre el món educatiu des d'una visió àmplia, que pugui interessar a diferents agents de la  comunitat educativa del municipi: equips directius i docents, altres professionals i també a famílies.

Les jornades són gratuïtes, però amb inscripció prèvia a través del FORMULARI abans del 3 d'octubre de 2025, indicant a quina conferència i taller voldreu assistir. L'assistència és limitada i es gestionarà per rigorós ordre d'arribada dels formularis d'inscripcions.

 


Organització

  • Organitza:
    • Ajuntament d'Alella
  • Col·labora: 
    • Comissió Jornada Ferrer i Guàrdia del Consell Educatiu Municipal d'Alella 

------------------------------------------------------------------------------------------------

EDICIONS ANTERIORS

Programa de les XII Jornades any 2021 

Progama de les XI Jornades any 2018

Programa de les X Jornades any 2016   -   Ponències i més 

Programa IX Jornades any 2011

Programa VIII Jornades any 2009

Programa VII Jornades any 2008

Programa VI Jornades any 2007

Programa V Jornades any 2006

Programa IV Jornades any 2005

Programa III Jornades any 2004

Programa II Jornades any 2003

Programa I Jornades any 2002

Programa previ de commemoració del centenari de la Fundació Ferrer i Guàrdia

Veure àlbum de fotos de les VIII Jornades



Pujar al principi de la pàgina