08328 Alella
Tel. 935552339 - WhatsAPPAlella 644194474
alella.ajuntament
NIF. P0800300F
XIII Jornades d'Innovació Educativa Francesc Ferrer i Guàrdia “Educació i intel·ligència artificial: aprendre en temps d'algoritmes"
15 i 16 d'octubre de 2025 Alella
DIMECRES 15/ 10. Cervell, aprenentatge i IA
Teatre Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella
Presentació a càrrec de la Sra. Gemma Grau i Huelves, regidora d'Educació i Infància de l'Ajuntament d'Alella.
Inauguració a càrrec del Sr. Jordi Serarols Boada, subdirector general de Recerca i Cultura Digital.
Benvinguda institucional a càrrec del Sr. Marc Almendro i Campillo, alcalde d'Alella.
El Dr. David Bueno ens convida a descobrir com funciona el cervell quan aprèn, i com factors com l'atenció, la motivació o les emocions hi tenen un paper essencial. A partir dels coneixements de la neurociència, reflexionarem sobre com la intel·ligència artificial pot influir en aquests processos i com assegurar que la tecnologia no substitueixi allò que ens fa humans: l'empatia, les relacions i el pensament crític. Una visió integradora per repensar l'educació des d'una base científica i humana.
Entrada gratuïta, però cal inscripció prèvia a través del FORMULARI abans del 3 d'octubre de 2025 i fins a exhaurir places. Obert a tot el públic.
DIJOUS 16/10. IA a les aules i a la comunitat educativa.
A la sala d'actes de l'Institut d'Alella.
Conferència per entendre com la intel·ligència artificial està transformant el món educatiu. Es parlarà d'usos habituals, del seu potencial, riscos i dilemes ètics, amb exemples pràctics i propostes per a un ús responsable. A càrrec del Miquel Àngel Prat, expert en tecnologia educativa i divulgador.
Tres opcions pràctiques per explorar la IA aplicada a l'aprenentatge:
1. Recursos i estratègies amb IA – Descoberta d'eines útils i formes d'aplicar-les de manera creativa i ètica. A càrrec del Sr Miquel Àngel Prats. doctor en Pedagogia, professor i investigador en tecnologia educativa a la Universitat Ramon Llull (Blanquerna), especialitzat en competència digital docent i innovació pedagògica.
En aquest taller es descobriran eines educatives basades en IA, aprenent a dissenyar activitats que fomentin el pensament crític i la creativitat de l'alumnat i dels nostres fills i filles. També es debatrà com adaptar les pràctiques educatives per garantir un ús segur, inclusiu i ètic d'aquestes tecnologies.
2. Avaluar amb IA – Com millorar processos d'avaluació amb tecnologies intel·ligents de manera justa i eficient a càrrec de Christian Negre. Formador i expert en tecnologia educativa i gamificació, professor en màsters de la Universitat de Barcelona i Blanquerna (URL).
Aquest taller ofereix recursos i estratègies per integrar la intel·ligència artificial en els processos d'avaluació. Explorarem com eines com CoRubrics, generadors de feedback i sistemes d'anàlisi automatitzada poden millorar l'eficiència, la personalització i la coherència de l'avaluació. Reflexionarem també sobre els límits i criteris ètics per garantir una avaluació justa, transparent i centrada en l'aprenentatge.
3. L'art del prompting – Tècniques per comunicar-se millor amb la IA i obtenir respostes rellevants en contextos d'aprenentatge a càrrec d'Elena Sofía Ojando. Professora i investigadora en tecnologia educativa a la Universitat Ramon Llull (Blanquerna), especialitzada en competència digital docent i innovació metodològica amb TIC.
Dominar l'art de formular bons prompts és clau per aprofitar el potencial educatiu de la intel·ligència artificial. En aquest taller, els participants aprendran a crear instruccions clares i creatives per guiar la IA cap a respostes útils i pertinents en contextos docents. Experimentarem amb diferents tipus de prompting i analitzarem bones pràctiques per fomentar l'autonomia, la reflexió crítica i l’ètica digital dels alumnes.
Els tallers són gratuïts, però cal inscripció prèvia a través del FORMULARI abans del 3 d'octubre de 2025 i fins a exhaurir places indicant a quin taller assistireu. Obert a tot el públic. Cal portar un dispositiu amb connexió a internet.
DISSABTE 18/10. Itinerari “Ferrer i Guàrdia a Alella”.
Diferents punts del municipi
Un recorregut a peu pels indrets de la població relacionats amb la vida del pedagog a partir d'una proposta del col·lectiu Cerquem les Arrels.
Durada prevista 1 h i mitja amb inscripció prèvia.
A qui van dirigides les Jornades?
Les Jornades pretenen facilitar i promoure un espai de debat, reflexió i intercanvi d'experiències sobre el món educatiu des d'una visió àmplia, que pugui interessar a diferents agents de la comunitat educativa del municipi: equips directius i docents, altres professionals i també a famílies.
Les jornades són gratuïtes, però amb inscripció prèvia a través del FORMULARI abans del 3 d'octubre de 2025, indicant a quina conferència i taller voldreu assistir. L'assistència és limitada i es gestionarà per rigorós ordre d'arribada dels formularis d'inscripcions.
Organització
------------------------------------------------------------------------------------------------
EDICIONS ANTERIORS
Programa de les XII Jornades any 2021
Progama de les XI Jornades any 2018
Programa de les X Jornades any 2016 - Ponències i més
Programa VIII Jornades any 2009
Programa VII Jornades any 2008
Programa III Jornades any 2004
Programa previ de commemoració del centenari de la Fundació Ferrer i Guàrdia